Je persoonlijke pc, laptop, tablet en smartphone zijn net als je huis. Ben je niet thuis dan doe je de deur op slot. Want anders kan iedereen rondneuzen in jouw bezittingen. Of zelfs jouw bezittingen stelen. En dat is nu precies wat er kan gebeuren als je jouw privéapparaat niet beveiligt. Gelukkig is beveiligen simpel: gebruik op al je apparaten een login account.

Dáárom een login account:

  • Iedereen kan gevoelige of privé-informatie bekijken en kopiëren als je je apparaat ‘even’ onbeheerd laat liggen. Denk aan foto’s, cijferlijsten, scripties en beoordelingen.
  • Computercriminelen zijn geïnteresseerd in gevoelige of privé-informatie zoals wachtwoorden en creditcardnummers, maar ook je BSN-nummer en zorgverzekeringnummer. Ze kunnen bezit nemen van jouw apparaat en zo je gegevens stelen; dit soort criminaliteit is steeds meer ‘gouden handel’.
  • Computercriminelen kunnen virusseninstalleren als je online werkt. Maar ook mensen van wie je het niet verwacht, kunnen bestanden, software en apps verwijderen en aanpassen.

Maak een standaard én een beheerders account
Je pc, laptop, tablet en smartphone beveiligen? Doe het dan meteen goed. Maak een zogenoemd standaard account aan waarmee je altijd inlogt voor je dagelijkse gebruik. Eenmaal ingelogd kun je wel gewoon je werk doen maar er kunnen geen dingen worden aangepast die de werking van je apparaat veranderen. Bijvoorbeeld software en apps verwijderen. Want dat kan alleen als je ingelogd bent als ‘administrator’. Maak dus ook een beheerders- of admin-account aan. Daarmee log je alleen in als je bijvoorbeeld software wilt installeren of beveiligingsinstellingen wilt veranderen.

Hoe maak je een login account aan?
Dat verschilt per apparaat. Je vindt ‘t meestal in het helpmenu. Even googelen of vragen aan een collega of medestudent helpt ook. Of neem contact op met Privacy en Security via privacy-en-security@nhlstenden.com.

Tip voor extra beveiliging
Een login account is een goed begin. Maar het is nog niet waterdicht. Versleutel je dataopslag voor een nog betere beveiliging.