Stel, je hebt een nieuw modem gekocht. Of een netwerkschijf (NAS) of een webcam. Als het goed is, heeft zo’n apparaat een wachtwoord. Immers, dit soort apparaten werkt via internet, dus is beveiliging tegen internetcriminaliteit noodzakelijk. Maar wat als jouw gebruikersnaam en wachtwoord nu te raden zijn door elke hacker?

Het standaardwachtwoord staat in elke handleiding
Veel internetapparatuur wordt vanaf de fabriek geleverd met een standaard gebruikersnaam en wachtwoord. Vaak is dat ‘admin’. Dit standaardwachtwoord staat in de handleiding. En die is eenvoudig te downloaden vanaf internet. Kortom, iedereen kan jouw apparaat hacken als jij je standaardgebruikersnaam en wachtwoord niet verandert. Bekijk in deze video hoe hackers inbreken op de beveiligingscamera’s van grote bedrijven. Ze kunnen meekijken, de camera bewegen, inzoomen en zelfs uitzetten; handig bij het plannen van een inbraak of overval.

Verander de codes
Een nieuwe router gekocht? Een setje wifispeakers of een printer? Verander dan direct bij het installeren de standaard gebruikersnaam en wachtwoord. Ga ook eens na wat voor wifiapparatuur je verder in huis hebt staan. Want ook daarvoor geldt: kies je eigen gebruikersnaam en wachtwoord. Voor tips over goede wachtwoorden: kijk hier.