De ene na de andere organisatie wordt tegenwoordig gehackt. Als het de overheid niet is, dan wel LinkedIn of andere grote namen. Bij omvangrijke hacks komt dit nog wel eens in het nieuws. Maar vaak al niet eens meer. Ondertussen belanden persoonsgegevens van honderden miljoenen mensen in de handen van − ja van wie eigenlijk? Gelukkig is er een eenvoudige manier om te ontdekken of jouw inloggegevens ooit zijn gehackt.

Haveibeenpwned.com
Haveibeenpwned.com is een website die bijhoudt welke internetdiensten zijn gehackt, compleet met de ontvreemde inloggegevens. Vul hier jouw mailadres(sen) of username(s) in. Je ziet dan meteen welke organisaties er gehackt zijn en of jouw account toen actief was.

Wijzig je wachtwoord
Zijn er organisaties gehackt waar jij accounts hebt? Wees dan verstandig en wijzig je wachtwoord. Heb jij ditzelfde wachtwoord gebruikt voor meerdere accounts? Doe dit nooit meer! Wijzig ook je wachtwoorden van de desbetreffende accounts.

Vergeet niet om ook je veiligheidsvragen aan te passen
Je veranderde wachtwoord is het nieuwe slot op de deur van je account. Maar vergeet nooit om je extra veiligheidsvragen aan te passen. Weet je niet hoe dit moet? Vaak wordt in de help aangegeven waar je deze kunt aan passen.