Gebruik jij al een inlogaccount of pincode op je pc, laptop, tablet en smartphone? Heel verstandig! Want zo beveilig je jezelf tegen fraude met jouw gevoelige en privé-informatie. Jouw inlogaccount of pincode is net als je huissleutel. Daarmee houd je onbevoegden buiten de deur. Of in dit geval: buiten je pc en mobiele apparaten. Trouwens, ook voor NHL Stenden-computersystemen gebruik je een inlogaccount. En ook daarin zijn onbevoegden niet gewenst. Maar let op! Een inlogaccount werkt alleen als deze is beveiligd met een goed wachtwoord.

Zo kies je een goed wachtwoord

  • Hoe meer tekens, des te veiliger. Acht tekens is aan de korte kant. Een wachtwoord met twaalf tekens (of meer) is veel sterker. Twaalf in plaats van acht tekens maakt je wachtwoord tot 80 miljoen keer zo sterk.
  • Cijfers, hoofdletters en speciale tekens (bijvoorbeeld &, ?, #, ! en %) versterken het wachtwoord.
  • Je kunt ook een wachtzin gebruiken, die onthoud je makkelijker. Voorbeeld: IkHeb100Fietspompen. Gebruik wachtzinnen van minimaal vier woorden. Maar gebruik geen spreekwoord of bekende zin. Overigens werken (te) lange wachtwoordzinnen niet altijd omdat veel websites een maximale wachtwoordlengte hanteren van 10 tot 20 tekens.

Let op!

  • Het wachtwoord mag geen makkelijk te raden persoonlijke informatie bevatten, zoals een naam, geboortedatum of adres.
  • Gebruik verschillende wachtwoorden voor elke website en dienst.
  • Pas wachtwoorden minimaal eens per jaar aan.
  • Gebruik “wachtwoordmanagers” om je wachtenwoorden veilig te beheren.

Meer wachtwoordtips
Voor een nog betere beveiliging van je account: kijk hier. Je vindt er informatie over tweetraps authenticatie − vergelijkbaar met het inloggen bij je digitale bank − en over het gebruik van geheime controlevragen. Ook vind je er tips voor het omgaan met meerdere wachtwoorden en andere onthoudtips.