Wat je invoert op een computer, tablet of smartphone verdwijnt bijna nooit meer en is heel gemakkelijk te verspreiden. Dat geldt al helemaal op internet. Wat gebeurt er met die informatie over jou? Wie doet er iets mee en met welk doel? Lijkt de onderstaande schets je overdreven? Denk dan nog eens, want het is de realiteit.

Facebook weet bij wie je gisteren op bezoek ging.
De Belastingdienst zag hoe je er kwam.
Apple hield bij hoe lang je er bleef.
Samsung hoorde wat je er zei.
En Google wist al van tevoren dat je het van plan was.

Je hebt wel iets te verbergen
Al surfend op internet laat je een spoor na van informatie. Soms voer je die zelf in op sites. En in andere gevallen wordt die informatie samengesteld door observaties van bedrijven en organisaties. Zoals Facebook, maar ook de overheid. Maar wat is daar mis mee? Je hebt niets te verbergen toch? Misschien vind jij het geen probleem dat je benaderd wordt met zogenaamd gerichte reclame? Maar dan is er nog wel een ander probleem. Want organisaties kunnen jouw informatie gebruiken om er conclusies aan te verbinden. Over je gezondheid bijvoorbeeld. Of over de kans dat je criminele activiteiten gaat ontwikkelen; dit is een voorbeeld uit de praktijk. En hoe betrouwbaar en actueel is die informatie over jou eigenlijk? Weet wel dat onjuiste informatie in overheidsdatabanken eerder regel dan uitzondering is. En dan hebben we het nog niet over datalekken, waarbij jouw gegevens op straat komen te liggen − voor het oprapen door internetcriminelen. Kortom, hoe eerlijk en gezagsgetrouw je ook bent; je hebt wel degelijk iets te verbergen. Lees hier meer.

Wees bewust, bescherm je ‘privacyhuis’
Je eigen privacy waarborgen? Dat begint bij bewustwording. Wees je ervan bewust dat je op internet allemaal gegevens achterlaat. Anderen kunnen die gegevens verzamelen, bewerken, uitwisselen en er (verkeerde) conclusies uit trekken. Beschouw jouw privacy daarom als je situatie thuis:

  • Doe de gordijnen dicht. Zo houd je pottenkijkers buiten. Ofwel: wees terughoudend met het invoeren van persoonlijke gegevens op internet. Gebruik bijvoorbeeld pseudoniemen.
  • Pas op je huissleutels. En ga net zo verstandig om met je wachtwoorden.
  • Laat geen vreemden binnen. Gebruik bijvoorbeeld een adblockeren houd zo cookies buiten de deur. Stel ook de beveiligings- of privacyinstellingen in op je pc of mobiele apparaat voor een extra ‘slot op de deur’.
  • Lees de kleine lettertjes. Pas op waarmee je akkoord bij handige appjes en software.
  • Gebruik je gezonde verstand. Hoe ‘slim’ is die fitnessarmband die online je hartslag, leefwijze of andere medische gegevens bijhoudt?