Je bent op de goede weg als je werkt met een login account op jouw persoonlijke apparaat. Maar eigenlijk moet je nog een stap verder gaan: versleutel je dataopslag. Feitelijk zet je hiermee een ‘slot’ op het interne geheugen zoals de harde schijf. Maar ook op externe geheugens zoals sd-kaarten en usb-sticks.

Dáárom versleutelen:

  • Stel, je verliest je laptop. Of je tablet wordt gestolen. Dan kunnen computercriminelen het geheugen eruit schroeven en aansluiten op hun eigen computer. Al je gevoelige en privé-informatie ligt dan voor het oprapen. Net als gegevens van je werkgever.
  • Voor je usb-stick, sd-kaart en externe harde schijf geldt hetzelfde. Iedereen kan ‘m aansluiten op een pc en al je gevoelige en privé-informatie ligt op straat.
  • Stel, je wilt ergens je laptop, tablet of smartphone opladen. Bijvoorbeeld op een computer in de bibliotheek. Of in een andere school of computercafé. Ook dan hebben onbevoegden van buitenaf toegang tot het geheugen − zonder dat je ’t in de gaten hebt.

Versleutelen: een korte uitleg
Vergelijk versleutelen met een cijferslot. Daarmee maak je de dataopslag van je apparaat voor anderen ontoegankelijk. En dus onbruikbaar. Maar moet je dan elke keer apart je dataopslag ‘ontgrendelen’ als je je apparaat aanzet? Nee, je eigen laptop, tablet of smartphone herkent z’n eigen versleutelde dataopslag. Maar op een ander apparaat zal jouw dataopslag meteen op slot gaan.

Hoe versleutel je je dataopslag?
Er zijn vele websites waar je kunt lezen hoe je je apparaat moet versleutelen (ook wel encryptie genoemd). Kijk hier (voor windows) of kijk hier (voor Mac’s) bijvoorbeeld eens. Kom je er niet uit? Geen nood, stel je vraag aan privacy en security via privacy-en-security@nhlstenden.com.

Tip voor usb-sticks, sd-kaarten en meer
Het interne geheugen van je apparaat is meestal makkelijk te versleutelen via de ingebouwde software en apps. Maar dat ligt anders voor externe dataopslag. Voor usb-sticks, sd-kaarten en externe harde schijven is vaak aparte software nodig