Gratis wifi, het lijkt zo handig. Maar zo’n openbare internetverbinding in het restaurant of de trein kan wel eens minder onschuldig zijn dan je denkt. Want net zo makkelijk als jij daarmee toegang hebt tot internet, hebben internetcriminelen toegang tot jou. Inclusief de gevoelige en privé-informatie op jouw mobiele apparaat.

Gebruik veiligheidssoftware 
Zorg daarom altijd voor goede veiligheidssoftware op je apparatuur. Zoals een virusscanner en firewall. En denk ook eens na over het gebruik van een login account en aan het versleutelen van data-opslag. Ingewikkeld is het niet; je moet het gewoon even weten.

Veilig surfen via een VPN 
Heb je eenmaal geregeld dat niemand via een openbare internetverbinding toegang heeft tot jouw mobiele apparaat? Dan nog blijft er een risico. Want internetcriminelen kunnen jouw dataverkeer onderscheppen. Inclusief wachtwoorden en pincodes die je op dat moment gebruikt. Dit kun je voorkomen met een VPN, ofwel Virtual Private Network. Bekijk in deze korte video hoe VPN werkt. Of lees er hier meer over.

VPN in het kort
Met een VPN-verbinding wordt het internetverkeer op je pc, laptop, tablet of smartphone omgeleid via een versleutelde ofwel beveiligde internetverbinding. Je werkt dan in een zogenoemde VPN ‘tunnel’ waarin niemand jouw netwerkverkeer nog kan onderscheppen. Een VPN kun je meestal regelen via je eigen internetprovider maar ook via speciale VPN-aanbieders. Voor de best beoordeelde VPN-aanbieders: kijk hier. En voor een overzicht aan gratis VPN-aanbieders: kijk hier.

Nog meer voordelen van VPN
Een VPN is ook zinvol als je een bepaalde website niet vertrouwt en niet wilt dat deze jouw IP-adres kent. De desbetreffende website ziet dan namelijk niet jouw eigen IP-adres maar dat van de VPN-server die je gebruikt. Nog een voordeel van VPN is dat je landrestricties kunt omzeilen. Websites kunnen namelijk aan je IP-adres zien uit welk land je komt, waardoor je soms geen gebruik kunt maken van hun diensten.

Gezond verstand
Allereerst begint veilig internetten natuurlijk bij jezelf. Vraag jezelf dus af of die openbare wifiverbinding wel zo handig is voor bijvoorbeeld bankzaken. Of voor een vertrouwelijke e-mail. Misschien kun je ook even wachten tot je weer thuis bent, afgeschermd door jouw eigen veilige internetprovider.