Internetten in openbare ruimtes? Reuze handig maar wees je ervan bewust dat iedereen kan meekijken. Bijvoorbeeld als jij je pincode intypt voor bankzaken. Dit kan evengoed gebeuren in het café als binnen NHL Stenden op een flexwerkplek, in de collegezaal en in Canteen. Vergelijk het met een betaalautomaat. Daar laat je anderen toch ook niet over je schouder meekijken?

Pottenkijkers in allerlei varianten
Criminelen hebben allerlei manieren bedacht om mee te kijken bij het typen op je toetsenbord. De simpelste is om stiekem over je schouder mee te kijken. Shoulder surfing heet dit ook wel. Al geavanceerder is het op afstand filmen van jouw toetsaanslagen en/of je beeldscherm. Met een eenvoudige smartphone kunnen kwaadwillenden heel scherp vastleggen wat jij typt. En ze kunnen het nog in slow motion afspelen ook. Dus het achterhalen van je wachtwoord, daar weten ze wel raad mee. Nog vernuftiger is het gebruik van een keylogger; een soort usb-stick waarmee criminelen al jouw toetsaanslagen en zelfs muisbewegingen kunnen registreren.

Zo voorkom je meekijken
Je had het zelf kunnen bedenken: scherm in openbare ruimtes je toetsenbord en beeldscherm af bij het typen van wachtwoorden, pin- en andere inlogcodes. Hetzelfde geldt trouwens wanneer je werkt met persoonsgegevens. Ga bovendien op een plek zitten waar niemand kan meekijken. En er is nog een goede voorzorgsmaatregel. Stel je mobiele apparaat zo in dat deze wachtwoorden onzichtbaar maakt tijdens het typen. Je ziet dan op het beeldscherm geen wachtwoordtekens maar in plaats daarvan sterretjes. Weet je niet hoe dit moet? Google even of vraag het aan een collega of medestudent. Of vraag het gewoon aan het Data Care Centre. Overigens zijn niet alle apparaten hiervoor geschikt. Dus vraag ernaar bij aanschaf.

En wat als iemand toch heeft meegekeken?
Iedereen typt wel eens een wachtwoord of pincode in waar vrienden of collega’s bij zijn. Maar twijfel je over de integriteit van een ‘pottenkijker’? Verander dan je wachtwoord of pincode. Doe dit zo snel mogelijk, dat spreekt voor zich. Weet dat criminelen met jouw gegevens identiteitsfraude kunnen plegen. Ze kunnen dan strafbare feiten plegen op jouw naam en zelf vrijuit gaan. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van producten op jouw naam. Maar ook aan het declareren van medische behandelingen bij jouw verzekeraar.


Deprecated: str_replace(): Passing null to parameter #3 ($subject) of type array|string is deprecated in /www/datacare/html/wp-includes/formatting.php on line 4257
Geplaatst inVeilige werkplek